Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Μποξαδάκια

Σοταρισµένη συκωταριά µε µυρωδικά και ρύζι ή χόντρο (σπασµένο σιτάρι), τυλιγµένη µέσα σε κοµµάτια σκέπης, είναι η κρητική εκδοχή των µακεδονίτικων τζιγεροσαρµάδων. Τα βασικά αρωµατικά, ο δυόσµος και το κύµινο.
ΥΛΙΚΑ (για 15 κοµµάτια)
1 αρνίσια συκωταριά
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 φλ. φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα
2 κ.σ. άνηθο
1 κ.σ. φρέσκο δυόσµο, ψιλοκοµµένο
1 κ.σ. µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
1 κ.γ. κύµινο, τριµµένο
½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1 φλ. ρύζι µπονέ (κίτρινο)
2 φλ. ζωµό από βραστό αρνί ή νερό
αλάτι και πιπέρι
4-5 αρνίσιες σκέπες
1 αβγό, το ασπράδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουµε καλά τη συκωταριά και την αφήνουµε να στραγγίξει. Την κόβουµε σε µικρά κοµµάτια και τη σοτάρουµε στο ελαιόλαδο, σε µια κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά. Ρίχνουµε τα κρεµµυδάκια, τα µυρωδικά και τα µπαχαρικά και τα σοτάρουµε µαζί για µερικά λεπτά. Προσθέτουµε το ρύζι και τον ζωµό, αλατοπιπερώνουµε, χαµηλώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε να τον πιει, µε σκεπασµένη κατσαρόλα. Αφήνουµε τη γέµιση να κρυώσει.
Βάζουµε τις σκέπες σε ένα µπολ µε κρύο νερό και τις αφήνουµε να µαλακώσουν. Τις κόβουµε σε λωρίδες. Σε κάθε λωρίδα βάζουµε µια κουταλιά της σούπας γέµιση και τυλίγουµε όπως τα ντολµαδάκια. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουµε τα µποξαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε αντικολλητικό ταψί. Τα αλείφουµε µε το ασπράδι αβγού, το οποίο έχουµε προηγουµένως χτυπήσει σε ένα µπολ. Ψήνουµε για περίπου 15 λεπτά.

Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ Gourmet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου