Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Καλιτσούνια δάχτυλα

Φωτογραφία Γιώργος Δέτσης
Είναι γλυκά, περιέχουν µόνο τυριά στη γέµιση, σερβίρονται µε µέλι και συνοδεύουν ιδανικά τη ρακή.
ΥΛΙΚΑ (για 20 κοµµάτια)
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ ποτήρι φρέσκο γάλα
½ ποτήρι έ.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ρακή
2 κ.σ. χυµό λεµονιού
1 αβγό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
200 γρ. ανθότυρο
200 γρ. πηχτόγαλο Χανίων
1 κ.σ. φρέσκο δυόσµο, ψιλοκοµµένο
ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
περίπου 150 ml έ.π. ελαιόλαδο
3 κ.σ. µέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε µπασίνα αναµειγνύουµε τα υλικά της ζύµης, ζυµώνοντας πολύ καλά, µέχρι να γίνει λεία και να ξεκολλάει από τα χέρια µας. Τη σκεπάζουµε και την αφήνουµε να «ξεκουραστεί» για µισή ώρα.
Σε µεγάλο µπολ ενώνουµε τα υλικά της γέµισης.
Μοιράζουµε τη ζύµη σε 2 κοµµάτια. Αλευρώνουµε τον πάγκο της κουζίνας και µε τον πλάστη ανοίγουµε κάθε κοµµάτι σε µακρόστενο φύλλο, µήκους 50 εκ. και πλάτους 30 εκ. Κόβουµε κατά µήκος το κάθε φύλλο στη µέση. Βάζουµε 5 κουταλιές της σούπας από τη γέµιση, αφήνοντας µεταξύ τους ίσες αποστάσεις. Τυλίγουµε το φύλλο σε ρολό, ξεκινώντας από τη µεγάλη πλευρά. Θα πρέπει να σχηµατιστεί ένα παχύ γεµιστό κορδόνι µε διακεκοµµένη γέµιση, παρόµοιο µε λουκάνικο. Πιέζουµε µε τα δάχτυλα τη ζύµη στα κενά που δηµιουργούνται ανάµεσα στις γεµίσεις για να κολλήσει και να σχηµατιστούν 5 καλιτσούνια, µήκους περίπου 10 εκ. το καθένα. Κόβουµε στα σηµεία της ένωσης.
Σε βαθύ τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, τηγανίζουµε µε µπόλικο ελαιόλαδο, µέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουµε µε µέλι.

Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ Gourmet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου